Netwerk Groene Bureaus

netwerk groene bureaus
brancheorganisatie voor kwaliteitsbevordering en belangenbehartiging

themabijeenkomst 11 nov 2010Een themabijeenkomst over mitigatie en compensatie op 17 november 2010 werd bezocht door ongeveer 80 leden van het Netwerk Groene Bureaus.

Op de bijeenkomst werd onder meer geconstateerd dat monitoring bij mitigatie en compensatie vaak niet van de grond komt. Er is in veel gevallen geen verplichting, er is geen belanghebbende en het kost veel geld. Monitoring moet, maar het is niet altijd redelijk dat de initiatiefnemer daarvoor betaalt. Het is weinig realistisch om bij kleinschalige ingrepen monitoring op te leggen om de effectiviteit van maatregelen te bepalen, ook al omdat het adviesbureau immers al moet weten of een maatregel effectief is om die voor te kunnen schrijven. Bij grote projecten is bijsturing mogelijk en daardoor is monitoring wel zinvol. Dan is het maatschappelijk belang groot en moet je weten of maatregelen het voorziene effect hebben.


Ook kwam naar voren dat de Ff-wet in wezen veel ingrepen mogelijk maakt. In contacten met opdrachtgevers kan uitgedragen worden wat wel kan binnen de Ff-wet. Grote aannemers zien de zorg voor flora en fauna als onderdeel van een project en maken er ook reclame mee. Het is belangrijk bij de opdrachtgever draagvlak te krijgen. In rapportages moet het onderscheid zichtbaar zijn tussen wat juridisch vereist is en waar ecologisch winst te boeken is via bijvoorbeeld 'werk met werk'.